Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon

26.03.2020

Nurmijärven Keskustan halliitus kirjoitti mielipidekirjoituksen 18.3.2020 Nurmijärven Uutisiin 

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/blogi/849948-mielipide-vauhtia-ja-lapinakyvyytta-yksityisteiden-avustusten-jakoon

Mielipidekirjoitus alla.


Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon

Nurmijärven Keskusta haluaa tuoda virkamiesjohdon tietoon sen huolen ja epätietoisuuden, joka vallitsee useissa tiekunnissa, jotka ovat uudelleen järjestäytymässä.

Yksityisteiden hyvä kunto on edellytys postin jakelulle, koulukuljetuksille, hälytystehtävien hoitamiselle, kotihoidon toteutumiselle ja vammaiskuljetuksille, vain esimerkkinä. Monien kuntalaisten työssäkäynti, monien pienyritysten toiminta ja harrastustoiminta perustuu yksityisteiden asianmukaiseen kuntoon.

Yksityistiet myös usein lyhentävät matkaa ja toimivat näin käytännön päästövähentäjinä kunnan liikenneverkossa.

Kunta on hoitanut siirtymäkauden ajan yksityisteitä samaan tapaan kuin jo vuosikymmenien ajan. Samoin lain muutoksesta tiedottaminen, koulutus ja tuki tiekuntien hallinnolliseksi järjestäytymiseksi on hoidettu hyvin. Nurmijärven Keskustan mielestä tällaista toimintaa voi pitää esimerkkinä palvelusta kuntalaisille.

Sen sijaan tarvittavat päätökset jo budjetoitujen loppuvuoden avustusten jaon osalta puuttuvat edelleen, eikä tietoa valmistelussa olevista avustusperiaatteista ole. Kunnan kunnossapito päättyy 30.4.2020.

Yleinen käytäntö on, että avustusta haetaan edellisen tilikauden perusteella. Nyt edellisen vuoden tietoja ei ole. Tilanne on tiekuntien kannalta kestämätön, koska järjestäytyminen ja tienhoito uhkaavat jäädä kokonaan osakkaiden maksettavaksi loppuvuoden ja tulevan talven osalta.

Satakunta tiekuntaa on juuri järjestäytynyt ja vasta aloittamassa toimintaansa. Kyseessä on poikkeuksellinen muutostilanne.

Nurmijärven Keskusta ehdottaa käytännön ratkaisuna, että viipymättä päätetään avustusmalli tulevalle kunnossapitokaudelle 2020-21 mahdollistamaan avustaminen ennakoitavasti noudattaen esimerkiksi seuraavia periaatteita.

- Määritellään avustus tien pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan, läpiajotiet ja päättyvät tiet.

- Avustukset jaetaan kuluvan vuoden jäljellä olevasta yksityisteiden budjetista ja haku toteutetaan siten, että kaikki tiekunnat ehtivät hakea avustusta tulevan hoitokauden kustannuksiin.

- Avustusten saannin ehtona on aina tiekunnan järjestäytyminen.

Kunnaltamme tarvitaan käytännön toimia, jotka auttavat tiekuntia pitämään merkittävän osan kunnan tieverkkoa kaikille kuntalaisille ajokunnossa.  Kaikki meistä käyttävät näitä teitä, ja tämä on kaikkien kuntalaisten asia!

Nurmijärven Keskustan hallitus

14.04.2020Yksityisteiden avustusjärjestelmän päätökset etenevät - valtuustolle esitetään ennakkoavustuksia ensimmäiselle hoitokaudelle
26.03.2020Vauhtia ja läpinäkyvyyttä yksityisteiden avustusten jakoon
10.03.2020Kuntavaaliteemoista keskustellaan Keskustan kuntalaispajoissa
03.12.2019Nurmijärven Keskustan puheenjohtajana jatkaa Juuso Jaakola-Siimes
03.12.2019Vuoden alkiolainen teko -palkinto Klaukkalan kuntoporrashankkeen aktiivisille kuntalaisille
23.10.2019Klaukkalan Keskusta haluaa säilyttää postitoimipaikkojen paikalliset nimet
05.10.2019Keskustan syyskokoukset lähestyvät - tervetuloa kokouksiin
24.08.2019Tule mukaan keskustelutilaisuuksiin
13.07.2019Nurmijärven keskustalaisia luottamushenkilöitä tavattavissa kirkonkylällä ja Rajamäellä
05.05.2019Matti Vanhanen pääsi eduskuntaan ainoana Nurmijärveltä

Siirry arkistoon »