Vuoden alkiolainen teko

Vuoden alkiolainen teko -palkinto myönnetään vuosittain Nurmijärven Keskustan 100-vuotisjuhlarahastosta. Vuoden alkiolainen teko voi olla kulttuuriteko, keskustelunavaus, määrätietoinen toiminta aatteellisesti kestävän tavoitteen toteutumiseksi tai pieni ihmisten arkeen vaikuttava selkeä parannus. Siinä voi välittyä yhteisvastuullisuus tai köyhän asialla oleminen, suvaitsevaisuuden ja sivistyksen edistäminen, yrittäjyyteen kannustaminen tai yksilöiden auttaminen sen kaikissa muodoissa. Myös ympäristöystävällinen teko voi hyvin täyttää vuoden alkiolaisen teon edellytykset. Vuoden alkiolaisen teon tekijä voi olla yksityinen kansalainen tai ryhmä.

Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 2006 VTM Hannele Ruotille Keskustan 100-vuotishistoriikin kirjoittajana.

Vuoden alkiolainen teko -palkinnon saajat:

2006 Hannele Ruoti

2007 Nurmijärvi-Taiteen Museo (Juhani ja Matti Rintala)

2008 Tapio Virolainen

2009 Nummenpään koti- ja kouluyhdistys ja Suomiehen kylätoimikunta

2010 Nurmijärven Hiihtoseura

2011 Pro Valkjärvi ry

2012 Senttibaari (Pertti Väkeväinen)

2013 Kyläsuunnitelmat (Evita Reitti ja Eteläisen maaseudun osaajat ry)

2014 Perttu Pölönen

2015 Vihtijärven kyläyhdistys

2016 Pia Jaakkola

2017 Taidekieppi ry

2018 Nurmijärven Kivi-juhlat ry

2019 Klaukkalan kuntoporrashankkeen aktiiviset kuntalaiset

2020 Matti Vanhanen

2021 Esa Sammalinen - Klaukkalan torikahvio

2022 Nurmijärven Latu ja Polku ry


Vuosi 2022:

Nurmijärven Latu ja Polku ry palkittiin

alkiolainen-teko2022.jpg

Vuoden alkiolainen teko -palkinnon vastaanottivat Nurmijärven Latu ja Polku ry:stä Sanna Puhakka ja Timo Pasanen. Palkinnon luovuttivat Nurmijärven Keskustan edustajat Juuso Jaakola-Siimes (vas.) ja Otto Suhonen (oik.).

Nurmijärven Keskusta valitsi Vuoden alkiolainen teko 2022 -palkinnon saajaksi ulkoilijain yhdistyksen Nurmijärven Latu ja Polku ry:n, joka on jo 40 vuoden ajan aktivoinut kuntalaisia ja luonut matalan kynnyksen liikkumismahdollisuuksia.

Palkinnon perusteluissa mainitaan, että Nurmijärven Latu ja Polku ry:n toiminta on vuosien varrella laajentunut, tullut määrätietoisemmaksi ja koko kunnan kattavaksi. Urheiluvalikoima kattaa monia pääosin ulkourheilun yksilölajeja kuten polkujuoksua, retkeilyä ja talviuintia. Yhdistys edistää toiminnallaan asukkaiden terveyttä ja aktiivisuutta.

Nurmijärven Latu ja Polku ry:n jäsenmäärä on reilut 2100.

______________

Vuosi 2021:

Klaukkalan torikahvion Esa Sammalinen palkittiin

Esa-Sammalinen1.jpg

Nurmijärven Keskusta antoi Vuoden alkiolainen teko 2021 -palkinnon Klaukkalan torikahvion yrittäjälle Esa Sammaliselle.

Palkinnon perustelujen mukaan Klaukkalan torikahvio on tarjonnut jo yhdeksän vuoden ajan aidon matalan kynnyksen kohtaamispaikan ympäri vuoden. Samalla se on elävöittänyt Klaukkalan toria. Monelle vakiokävijälle torikahvio on olohuone, johon tullaan vaihtamaan kuulumisia.

- Tämä ei ole bisnestä, vaan sosiaalista toimintaa. Tulen aamuisin torille kello 5.40 ja kahvi on valmiina 6.10. Olen laskenut, että kahvioni on avoinna 252 päivänä vuodessa, Esa Sammalinen sanoo.

Lomaa hän pitää vain silloin, kun käy kalareissulla. Myös kovilla pakkasilla paikka on kiinni.

Sammalinen luettelee aamun ensimmäiset asiakkaat: ensin tulevat töihin menijät, ja sitten rautakaupasta palaavat rakentajat ja sähkömiehet. Heidän jälkeensä on hetken suvanto kunnes eläkeläiset saapuvat. Päivittäiset vakiopuheenaiheet kahvikupin ääressä käsittelevät usein urheilua, säätä ja sairauksia.

Kahvilatuotteiden lisäksi toriteltalla myydään esimerkiksi juureksia, keittoruokaa, makkaraa sekä sesonkituotteita, kuten kotitekoisia kakkuja, joulukuusia ja ovikransseja.

Telttakahvio on tuhottu kaksi kertaa, viimeksi viime syksynä. Silloin uuden katoksen ja runkorakenteiden hankkimiseksi sosiaalisessa mediassa käynnistyi spontaani keräys, jotta torikahvion toiminta saataisiin jatkumaan.

________________________

Vuosi 2020:

Matti Vanhanen palkittiin merkittävästä ja pitkäaikaisesta työstä isänmaan ja kotikunnan hyväksi

vanhaselle-alkiolainen2.jpg

Onnittelut korona-ajan tyylillä. Nurmijärven Keskustan puheenjohtaja Juuso Jaakola-Siimes luovutti Vuoden alkiolainen teko 2020 -palkinnon Matti Vanhaselle ministerin omakotitalon rakennustyömaalla Lepsämässä. Kukkakimpun sijaan Esa Lahtela ojensi Vanhaselle itse kasvattamansa joulukuusen. Tapahtumaa todistamassa Salla Jaakola-Siimes.

Nurmijärven Keskusta palkitsi Vuoden alkiolainen teko 2020 -palkinnolla MattiVanhasen pitkäaikaisesta ja merkittävästä työstä isänmaan ja kotikunnan hyväksi.

Harmaana lauantaina 12. joulukuuta Nurmijärven Keskusta yllätti Matti Vanhasen rakennustyömaaltaan töiden keskeltä palkinnolla. Onnittelukukkien sijasta hänelle ojennettiin Nurmijärvellä kasvatettu joulukuusi.

Vuoden alkiolainen teko -palkinnon perusteet ovat mittavat, onhan MattiVanhanen tehnyt pitkän ja vaikuttavan poliittisen uran. Hän on ollut muun muassa Suomen pääministerinä kahdesti, Suomen Keskustan puheenjohtaja seitsemän vuotta ja kansanedustajana yli 20 vuotta. Hän on ollut koko poliittisen uransa ajan mukana myös kuntapolitiikassa kotikunnassaan.

Matti Vanhanen on antanut näissä tehtävissä oman osaamisensa koko Suomen ja suomalaisten, Nurmijärven ja nurmijärveläisten sekä Keskustan käytettäväksi. Johtavana ajatuksena hänellä aina on ollut suomalaisten hyvinvoinnin edistäminen keskustalaisten arvojen mukaisesti.

Sitoutumisesta ja tahdosta yhteisten asioiden hoitamiseen kertoo yllättäen eteen tullut pyyntö siirtyä eduskunnan puhemiehen tehtävästä Suomen hallitukseen valtiovarainministeriksi. Vanhanen otti tehtävän vastaan ja hoitaa sitä pitkän poliittisen kokemuksen tuomalla ammattitaidolla. Hän asetti yhteisten asioiden hoidon omien asioidensa edelle.

Vanhanen on julkisuudessa kertonut uuden talonsa rakennusprojektin etenemisestä. Omilla valinnoillaan hän haluaa olla esimerkkinä, että omakotitalon voi rakentaa maaseutukylään ja rakentamisessa voi hyödyntää nykyaikaisia ekologisia ratkaisuja.

_________________________

Vuosi 2019:

Klaukkalan kuntoporrashankkeen aktiivisille kuntalaisille Vuoden alkiolainen teko - palkinto

alkiolainenteko_2019_palkitut.jpg

Kaikkien hankkeeseen osallistuneiden kuntalaisten puolesta palkinnon vastaanottivat Moona Roulamo, Vesa Tanskanen ja Matti SärkeläKuvassa vas. Juuso Jaakola-Siimes, Matti Särkelä, Vesa Tanskanen, Moona Roulamo, Sirpa Granholm ja Esa Lahtela.

Palkinnon perusteet ovat:

Aktiiviset kuntalaiset alkoivat valmistella kuntoportaiden rakentamista Klaukkalaan vuonna 2016. Tavoitteena oli saada kaikkien ulottuville kuntoiluun sopivat portaat. Aktiivien toimesta Klaukkalan kuntoportaista tehtiin kuntalaisaloite, mietittiin niiden paikkaa sekä erilaisia rahoitus-, toteutus- ja yhteistyövaihtoehtoja. Hankkeen aktiiviset kuntalaiset toimivat pitkäjänteisesti, luovasti sekä määrätietoisesti, käyttäen paljon aikaansa kaikkien kuntalaisten hyväksi.
 
Kuntoportaat valmistuivat keväällä 2019 Nurmijärven kunnan rakennuttamina. Rahoitusta hanke sai kunnan lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirastolta ja Nurmijärven Sähköltä sekä 38 muulta paikalliselta yritykseltä tai yhteisöltä. Merkittävässä roolissa hankkeen toteutumiseksi olivat aktiiviset kuntalaiset.

Vuosi 2018: 

Nurmijärven Kivi-Juhlat ry:lle Vuoden alkiolainen teko -palkinto

Palkinnon perusteet ovat:

Nurmijärven Kivi-Juhlat ry on tehnyt Palojoen oman pojan, Aleksis Kiven, tuotantoa tunnetuksi yhtäjaksoisesti jo 66 vuoden ajan. Aleksis Kiven lapsuuden leikkipaikasta Taaborinvuoresta on kasvanut yhdistyksen pitkäaikaisen ja määrätietoisen työn ansiosta yksi maan tunnetuimmista kesäteattereista. Talkootyöllä ja innostuksella on tämän onnistumisessa ollut ja on edelleen ratkaiseva merkitys.

Kivi-Juhlat ry:n toiminnassa yhdistyvät rakkaus kotiseutuun, ylpeys omasta paikalliskulttuurista sekä halu tehdä korkealaatuista kesäteatteria laajalle yleisölle.


Vuosi 2017: 

Taidekieppi ry:lle Vuoden alkiolainen teko -palkinto

vuoden-alkiolainen3.jpg

Vuosi 2017: Taidekieppi ry:n edustajat pj Niko Saarinen, Carita Kilpinen ja Johanna Johnsson vastaanottivat palkinnon yllättyneinä. Pj Paula Huhtala luovutti palkinnon Nurmijärven Keskustan puolesta.

Nurmijärven Keskusta antoi Vuoden alkiolainen teko -palkinnon Taidekieppi ry:lle. Palkinto luovutettiin kunnallisjärjestön syyskokouksessa 8.11.

Taidekieppi ry on nurmijärveläisten taiteilijoiden ja käsityöntekijöiden yhdistys, joka järjestää syksyisin suositun ja paljon kehutun Taidekieppi-tapahtuman.

Taidekieppi on avoimien ovien tapahtuma, jossa yksittäiset tapahtumaan osallistuvat taiteentekijät avaavat työtilojensa ovet viikonlopuksi ja esittelevät töitään ja tilojaan vierailijoille. Tapahtumassa on mukana vuosittain noin 20 taiteilijaa eri puolilta Nurmijärveä.

Palkinnon perustelut ovat:

Taidekieppi-tapahtuma on jo viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana nostanut Nurmijärven kulttuurielämän uudelle tasolle. Yksittäiset taiteilijat ja käsityöläiset ovat yhteisvoimin luoneet korkeatasoisen ja monipuolisen tapahtuman, joka saa sadat ihmiset lähtemään liikkeelle ja tutustumaan eri puolilla Nurmijärveä sijaitseviin taidekohteisiin. Taidekieppi on osoitus verkostoitumisen ja yhteistyön voimasta.


Vuosi 2015: 

IMG_0161.JPG

Vuosi 2015: Vihtijärveläiset iloitsivat saamastaan Vuoden alkiolainen teko -palkinnosta. Kuvassa vas. Veikko Virkki, Kaarina Pullinen ja Markku Pietilä Vihtijärveltä. Palkinnon luovutti Nurmijärven keskustan puheenjohtaja Virpi Korhonen.

Nurmijärven keskusta antoi Vuoden alkiolainen teko 2015 -palkinnon Vihtijärven kyläyhdistykselle. Vihtijärveläiset olivat yllättyneitä ja iloisia tunnustuksesta.
Palkinnon perusteissa mainitaan, että Vihtijärven kyläyhdistys on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti avannut keskustelun osakuntaliitoksesta, jolla on suoraa vaikutus kyläläisten arkeen. Kyläyhdistyksen aloitteellisuus osoittaa, että muutosvoima on asukkaissa, ei virkamiehissä tai päätöksentekijöissä.
”Arvostamme suuresti Nurmijärven keskustan työtä osakuntaliitoksen edistämiseksi”, sanoi Vihtijärven kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Pietilä vastaanottaessaan palkinnon.
Vuoden alkiolainen teko -palkinto luovutettiin Nurmijärven keskustan syyskokouksessa.


Vuosi 2014: 

polonen2.jpg

Vuosi 2014: Valkjärveläinen nuori Perttu Pölönen sai Vuoden alkiolainen teko 2014 –palkinnon. Pölösen keksintö Sävelkello on herättänyt suurta huomiota ja palkittu sekä Suomessa että ulkomailla. Sävelkellon avulla voidaan opettaa musiikin teoriaa helposti ymmärrettävällä tavalla.

Vuoden alkiolainen teko 2014 -palkinnon perusteluissa todetaan seuraavaa: Sävelkello-keksinnöllään Perttu Pölönen on madaltanut lasten ja aikuisten kynnystä musiikkiharrastuksen aloittamiseen. Innostuksellaan ja lahjakkuudellaan hän on toiminut nurmijärveläisten nuorten positiivisena keulakuvana sekä Suomessa että maailmalla.

Pölönen voitti pääpalkinnon Sävelkello-keksinnöllään viime syksynä EU:n nuorten keksijöiden tiedekilpailussa Prahassa. Hän voitti Sävelkello-keksinnöllään myös Innolukio-kisan vuonna 2012 ja Tutki kokeile kehitä -kilpailun keväällä 2013. Viimeisen voitto tuli marraskuussa järjestetyssä Slush-tapahtumassa, jossa Pölönen valittiin vuoden luovimmaksi suomalaiseksi.

Nyt keksintö on patentoitu ja siitä on tulossa mobiilisovellus. Perttu Pölönen opiskelee säveltämistä Sibelius-Akatemiassa. Hänen pääinstrumenttinsa ovat sello ja jazzpiano.

Keskustan Nurmijärven kunnallisjärjestö myöntää Vuoden alkiolainen -teko palkinnon vuosittain. Palkinto annettiin Pölöselle kunnallisjärjestön syyskokouksessa joulukuussa. Kuvassa Perttu Pölönen ja palkinnon luovuttanut kunnallisjärjestön puheenjohtaja Virpi Korhonen.