Markus Lohi: Alueelliset päättäjät ovat sote-uudistuksessa avainpaikalla

16.12.2021

Markus-Lohi1.jpg

Sekä elämässä yleensä että etenkin sote-uudistuksessa on katsottava eteenpäin, ei peräpeiliin, sanoi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi vieraillessaan Nurmijärvellä 2.12.

- Täydellistä näin isosta uudistuksesta ei heti kerralla saada, mutta nyt on otettu ratkaiseva askel ja uskallettu tehdä ratkaiseva päätös. Korjausliikkeitä on tehtävä matkan varrella tarpeen mukaan, Markus Lohi sanoi.

Keskustan varapuheenjohtajana toimivan Lohen mielestä on merkittävää, että poliittinen järjestelmä kykeni 14 vuotta kestäneen prosessin ja jahnauksen jälkeen lopulta kesäkuussa tekemään päätöksen isosta rakenteellisesta uudistuksesta.

Hän uskoo vakaasti, että nyt tehdyllä ratkaisulla kyetään pitkällä tähtäyksellä turvaamaan yhdenvertaiset palvelut suomalaisille asuinpaikasta riippumatta.

- Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysmenot vievät suuren osan monen kunnan budjetista. Muihin menoihin jää rahaa niukasti. Ensi vuodesta alkaen tuo nuo kulut siirtyvät kunnilta valtiolle. Samalla vastuu sosiaali- ja terveysasioista siirtyy aluepäättäjille, jotka valitaan tammikuun aluevaaleissa, Lohi sanoi.

Hänen mukaansa alueelliset päättäjät ratkaisevat, miten sote-uudistus toteutetaan. He ovat uudistuksen onnistumisessa avainasemassa.

Lohi korosti, että jatkossa sosiaali- ja terveysalan henkilöstön työhyvinvointi on nostettava ykkösprioriteetiksi ja sen tulee olla ylimpien vastuuhenkilöiden jatkuvassa seurannassa.

- Koko maata vaivaavaan hoitajapulaan on löydyttävä ratkaisuja työhyvinvoinnin kehittämisestä ja paremmasta johtamisesta. Pelkkä palkkojen nostaminen ei ratkaise ongelmia, Lohi sanoi.

Digitalisaation laajaa hyödyntämistä Lohi pitää tärkeänä. Samoin järjestöt ja yksityissektori on Markus Lohen mukaan otettava mukaan palvelujen tarjoajina.

- Julkisella sektorilla on sote-asioissa isännän rooli ja yksityispuolella rengin rooli, Markus Lohi sanoi.

09.12.2022Vuoden alkiolainen teko -palkinto Nurmijärven Latu ja Polku ry:lle
23.03.2022Keskustan valtuustoryhmän puheenvuoro puurakentamisesta
12.03.2022Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen keskustalaiset päättäjät
16.12.2021Markus Lohi: Alueelliset päättäjät ovat sote-uudistuksessa avainpaikalla
17.10.2021Liikuntapolitiikan arvo kansanterveydelle - läpihuutojuttu?
12.09.2021Aluevaalien ehdokashankinta käynnissä!
26.08.2021Rajamäen kyläpäivät
25.08.2021Luottamushenkilöiden nimeämisiä
09.06.2021Kiitos Keskustaa äänestäneille
26.05.2021Kotikulmilla lehti ilmestynyt

Siirry arkistoon »